Xplora Innovatie Lab

Het nieuwe Xplora Innovatie Lab in Xplora, Hogeschoollaan Breda, heeft haar deuren geopend. De ruimte is bedoeld voor docenten die willen experimenteren met onderwijs en ICT en/of met vernieuwende onderwijsvormen of activiteiten. Er worden ook kennisdelingssessies gehouden op dit terrein.

Wie gebruikt het Xplora Innovatie Lab?
De ruimte wordt voornamelijk gebruikt door docenten. Wanneer er geen activiteiten geroosterd zijn mogen studenten en medewerkers zonder afspraak de ruimte gebruiken.

Wat is de toegevoegde waarde om in het onderwijs gebruik te maken van het XIL?
Doordat dit een hele andere onderwijsruimte is, verandert de dynamiek in een groep. Daarnaast is er technologie aanwezig die je in een gewoon leslokaal niet tot je beschikking hebt.

Wie hebben er al actief gebruik gemaakt van de ruimte?
De minor Business 2020 van AFM. Er zijn al onderwijsactiviteiten van de Pabo geweest, ViA Economie heeft een lunch & leer sessie gehouden. En excellente studenten AE&I die een specifiek traject doen voor gamification.

Is deze vorm van onderwijs uniek?

Ja, voor Avans Hogeschool wel. Docenten zijn zeer enthousiast omdat de ruimte direct ander gedrag uitlokt van studenten (en docenten).
Op de virtuele versie van het Innovatielab http://innovatielab.avans.nl/ verschijnt steeds meer online informatie waar men van alles kan vinden over onderwijs en ICT, zoals Flipping the Classroom, Open Educational Resources en webtools voor onderwijs. Deze site is primair afgestemd op didactische toepassing, maar kan ook gebruikt worden door studenten en mensen van buiten Avans Hogeschool.

Laatst bijgewerkt op 26 januari 2015.