Wat is de invloed van videocolleges op de aanwezigheid en prestaties van studenten

Docenten zijn vaak bezorgd over een negatief effect van videocolleges op de aanwezigheid van studenten in de face-to-face colleges. Uit onderzoek van het Leer- en Innovatiecentrum blijkt dat het effect op aanwezigheid in het algemeen verwaarloosbaar is. Voor specifieke studenten is er wel een negatief effect. Dit negatieve effect lijkt gekoppeld te zijn aan de leerstijl en motivatie van studenten (mate van discipline, kunnen plannen, etc.).

Sommige studenten kunnen niet omgaan met de vrijheid van de videocolleges. Eerstejaars zullen daar meer gevoelig voor zijn dan ouderejaars. Aanwezigheid heeft daarbij een mediërend effect op leerprestaties. Lagere aanwezigheid leidt tot lagere prestaties. Naast het effect op aanwezigheid is ook de invloed van videocolleges op leerervaring en leerprestaties onderzocht. Lees alle resultaten van het onderzoek op de site van het Xplora Innovatielab.

Laatst bijgewerkt op 8 juni 2015.