De qDNA tool helpt je bij het maken van toetsvragen en toetsen en deze ook te analyseren. Docenten kunnen op deze manier:
- ideeën voor toetsvragen bedenken
- vragen optimaliseren zodat ze meten wat ze beogen te meten
- een psychometrisch analyse van toetsen en toetsvragen maken
- hulp krijgen bij het interpreteren van deze analyse
Met deze tool, die docenten kunnen oproepen door in te loggen met hun hogeschoolaccount, krijgen zij niet alleen toegang tot een kennisbank over toetsen en toetstheorie, maar kunnen zij ook feedback krijgen op toetsvragen die zijzelf invoeren.
Het programma werkt vrij makkelijk, hier wordt een korte omschrijving gegeven van de mogelijkheden. Voor meer tips en tricks kijk op http://docs.qdnatool.org. De tool is beschikbaar via www.qdnatool.org
Er is de keuze uit ontwerpen en analyseren. Bij ontwerpen zijn er 4 soorten vragen mogelijk: true/false, multiple choice, multiple response en open vragen. Er is ook de mogelijkheid om gebruik te maken van een startzin. Deze vragen zijn ‘standaardvragen’ waaruit de docent zijn vraag verder kan formuleren en aanpassen aan zijn onderwerp. Tijdens het ontwerpen van een vraag wordt de vraag direct geanalyseerd en wordt er feedback gegeven. Ook kan er extra informatie worden gevraagd over de soort vragen.
Nadat de vraag is opgeslagen wordt er wederom feedback gegeven. Hierna kan besloten worden de vraag aan te passen of zo te laten.De gemaakt vragen komen vervolgens in een lijst te staan. Vanuit hier kunnen de vragen worden geëxporteerd in HTML, Respondus of QMP en vervolgens gebruikt worden in toetsen.